specjalności:
* Zarządzanie przedsiębiorstwem przetwórstwa produktów rolnych,
Głównym celem kształcenia na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka jest takie uformowanie absolwenta, aby był w stanie prowadzić samodzielnie efektywną ekonomiczną i zorientowaną na potrzeby rynku działalność gospodarczą lub podjąć pracę najemną na stanowiskach inżynierskich i zarządzania w firmach zajmujących się: przetwórstwem spożywczym, przechowywaniem, kontrolą, obrotem żywnością i żywieniem człowieka. Absolwent posiada wiedzę z zakresu chemii żywności oraz nauk technicznych, technologicznych, żywieniowych i ekonomicznych. Jest specjalistą w zakresie przetwarzania, utrwalania, przechowywania i kontroli jakości żywności. Umie organizować produkcję, włącznie z doborem maszyn i urządzeń, a także przeprowadzać kalkulację ekonomiczną. Zna zasady funkcjonowania rynku i rozumie zasady marketingu produktów i usług związanych z żywnością i żywieniem człowieka. Posiada umiejętności przetwarzania danych, korzystając z technik komputerowych. Zna język obcy i umie posługiwać się językiem specjalistycznym w stopniu umożliwiającym korzystanie z literatury fachowej. Absolwent jest przygotowany do podjęcia studiów drugiego stopnia. Nauka na studiach stacjonarnych trwa 3,5 roku, a na studiach niestacjonarnych trwa 4 lata i kończy się uzyskaniem tytułu zawodowego inżyniera.
|